Duizend bloemen bloeien en GUUS is (er) bij…

Lente op het Platteland2.0!

Heeft u het ook gezien? Van de mogelijkheid om te reageren op agrarisch nieuws en blogs op Agrarisch Dagblad en de Boerderij wordt steeds meer gebruik gemaakt. Bestaande landbouw forums draaien als een tierelier en registreren groeiende aantallen pagehits. Events zoals ondernemersdagen of beurzen hebben steeds vaker online ondersteuning of verslag. De Boerderij is gestart met vraagbaak. De Rabobank bezint zich op regionale communities en hoe ze te ondersteunen. Vakgroep Rurale Sociologie van WUR is een prettige blog gestart. LTO en kennisinstituten maken een inhaalslag. De lente is begonnen in web2.0 platteland/landbouw land, en er bloeien al heel wat bloemen. GUUS biedt een blik op dat proces zien, door een niet aflatende stroom van interessante links én de bijbehorende commentaren, als een soort vertraagde film.

Inzoemen

Dat is het grote plaatje. Als je inzoomt op die individuele bloemen, zie je leuke wisselwerking. Of laat ik in de metaforen blijven, als je als een bij rond die bloemen zoemt, zie je hoe kruisbestuiving heeft plaatsgevonden.

Na het verschijnen van deze blog over de valkuilen van schaalvergroting voor de boerin, verscheen deze, over voordelen van grote bedrijven, ook voor de boerin. Nadat een link in GUUS langskwam over gangbaar is ook goed, en hoe het romantiseren van italiaans super brood niet leidt tot een betere voedselpolitiek… verscheen deze blog van Willem & Drees, over hoe hun regional sourcing concept niet strikt biologisch hoeft te zijn. Nadat ik Krijn Poppe’s blog over het einde van Globalisering las en die van Anton van Engelen over de wereld is een dorp, kreeg ik opeens inspiratie voor een reactie…  en voor nóg een reactie.

GUUS als bij

Misschien zie ik verbanden waar ze niet altijd zijn. (Dat is nl. mijn rol.) En er zijn vast nog talloze andere voorbeelden te noemen. Het zijn dus niet zómaar bloeiende bloemen… het is een ecosysteem, waarin kruisbestuiving optreedt. We beginnen elkaar te inspireren. We beginnen nieuwe terra incognita te betreden die ideale ruimtes voor sociaal leren kunnen zijn. We beginnen kennis te maken.

GUUS pretendeert volstrekt niet hiervan de tuinman te zijn. GUUS is één van de bijtjes die helpt bij het kruisbestuiven, door een opening te bieden naar relevante content op Internet.

Oftewel: Het is lente, er zijn al enkele bloemen in bloei en GUUS is een bij. GUUS zorgt voor buzz en voor kruisbestuiving tussen deze bloemen!